11.03.2012 г.

Благовещение (Благовец)

Според Християнската религия на Благовещение Дева Мария узнава благата вест, че ще роди Исус Христос. Българският народ празнува Благовещение на 25 март всяка година. Празникът е наричан още Благовец, Благоец и за народа това е деня в който се пробужда пролетта и окончателно си отива зимата. Този празник винаги се пада преди Великден и са в сила Великденските пости, затова на празничната трапеза трябва да присъстват риба, содена пита.

На Благовещение се сеят зеленчуци, присаждат се овощните дървета, а кошерите се отварят за да излязат пчелите за да събират мед.

Казват, че на Благовещение излизат самодивите и самовилите и змиите и гущерите. Затова на празника се извършват обредни действия с предпазваща и прогонваща сила - пали се огън, удрят се тенекии и други подобни.

В миналото в Западна България на Благовещение девойките излизали на полето и пеели обредни песни за плодородие. Вижте песни за Благовещение.

На Благовещение имен ден празнуват: Блага, Благовеста, Благой, Бонка и техните производни. Не пропускайте да ги поздравите с нашите пожелания за имен ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар