27.01.2012 г.

Лазаровден 2014

lazarski pesni

Празникът Лазаровден се нарича още Лазарица, Лазар, Лазарова събота. Празникът е част от Великденските празници. Лазаровден се чества винаги в събота, една седмица преди Великден. През 2014 година Лазаровден се пада на 12 април, а на следващия ден - 13 април 2014 е другия светъл празник - Цветница (Връбница).


Лазаровден е общобългарски празник, който по име се свързва с християнската легенда за възкресението на Лазар. Основен обред на празника е лазаруването. Това е стар народен обичай с любовно-женитбен характер, който се изпълнява от девойки, наречени лазарки, лазарици или лазаркини. Момичетата се подготвят за лазаруване през Великденските пости. Събират се в една група за цялото село или в няколко в отделните махали. Лазарките се обличат в невестинска премяна с богата украса по главите и обхождайки всички домове, пеят лазарски песни за женитба и любов, плодородие, благополучие. За всеки отделен член на семейството те избират песен, която да подхожда на неговото положение. В Източна България лазарките играят обредния танц буенец. На места в Североизточна и Югоизточна България се изпълнява обредната игра буенек. В останалите райони на България две лазарки играят, а други четири пеят лазарски песни. В някои области на страната участват и малки лазарки, от които една или две са облечени като булки и танцуват под съпровода на останалите. Във всеки дом на Лазаровден даряват лазарките с пари, яйца и други продукти, които се събират в кошница. Лазаруването завършва на Цветница с обичая комичане.

На Лазаровден са в сила Великденските пости и се вари жито, което се раздава в памет на на покойниците на отбелязваната в събота Лазарска задушница.

Не забравяйте да поздравите на Лазаровден носещите имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо с пожелания за имен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар